Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Czy stres lubi zdrową żywność?

Wszyscy wiemy, że tłuste jedzenie negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Jednak naukowcy z Ohio State University przedstawiają jeszcze jeden powód, dla którego nie powinniśmy jeść hamburgerów i frytek, zwłaszcza po stresującym dniu. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Biological Psychiatry.

Stres nie tylko generuje niechęć do zdrowej żywności – sugerują wyniki badań opublikowanych niedawno w Biological Psychiatry, ale również powoduje, że kobiety wolniej metabolizują posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu. Badania wykazały, że tak jest w przypadku kobiet, które doświadczają jednej lub więcej stresujących sytuacji dziennie przed zjedzeniem posiłku bogatego w tłuszcze.

Średnio kobiety, które miały jeden lub więcej stresorów na 24 godziny przed zjedzeniem posiłku, spaliły o 104 kalorie mniej w czasie siedmiu godzin po posiłku wysokotłuszczowym niż kobiety niezestresowane – stanowi to różnicę 11 funtów w ciągu jednego roku.

Konieczne są jednak dalsze analizy, gdyż należy pamiętać, że badanie objęło jedynie 58 kobiet, które miały średnio 53 lata. Wzięto pod uwagę tylko stresory z dnia poprzedzającego posiłek o wysokiej zawartości tłuszczu. Posiłek składał się z jaja, kiełbasy z indyka, herbatników i sosu - w sumie 930 kalorii i 60 g tłuszczu. Badanie zostało zaprojektowane tak, aby ilość kalorii i tłuszczu odpowiadała dwóm hamburgerom i porcji frytek w restauracji typu fast-food.

Tak więc, jeśli kiedykolwiek zadasz sobie pytanie: co jest gorsze od tłustego posiłku, to wiedz, że jest to tłusty posiłek po stresującym dniu.

 

źródło: ScienceNews.pl