Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Jak gotować kaszę?

Kasze są znakomitym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych, w tym wapnia, cynku i magnezu. Kaszę należy ugotować tak, aby zachować cenne składniki. W tym celu należy użyć odpowieniej ilosci wody:

na 1 szklankę kaszy gryczanej - 2 szklanki wody

na 1 szklankę kaszy pęczak - 3 szklanki wody

na 1 szklankę kaszy jęczmiennej, orkiszowej, jaglanej - 2,5 szklanki wody

Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Ważny jest czas gotowania. Kasza powinna być lekko twarda, nierozgotowana. Na koniec należy wyłączyć gaz i przykryć garnek pokrywką, aby kasza wchłonęła całą wodę. Jest to bardzo ważna zasada, ponieważ witaminy z grupy B znajdujące się w kaszy rozpuszczają się właśnie w wodzie i tylko wtedy mogą stać się bioaktywne.

Smacznego!