Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Egzotyczna nowinka – czyli co warto wiedzieć o NASIONACH CHIA?

Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) to gatunek rośliny pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. W ostatnich kilku latach ich popularność gwałtownie wzrosła a nasiona chia zaczęły być rozpoznawane jako „superfood”, czyli produkt o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Z powodu niezwykłych właściwości są zaliczane do najbardziej wartościowej żywności na ziemi!

Mimo niewielkich rozmiarów te nasionka to bomba witaminowa, która jest źródłem błonnika, białka, kwasów omega 3 i różnych mikroskładników.

Nasiona chia w jednej porcji (ok. 30 g) zawierają:

• 11 g błonnika

• 4 g białka

• 9 g tłuszczu (w którym 5g to omega 3)

• 18% zalecanego spożycia wapnia (RDA)

• 30% zalecanego spożycia magnezu (RDA)

• 30% zalecanego spożycia manganu (RDA)

• 27% zalecanego spożycia fosforu (RDA)

• Zawierają również cynk, niacynę, potas, witaminę B1 i B2

Porcja 30 g (dwie łyżki) dostarcza jedynie 137 kcal. Nasiona chia zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś! Jednak jest to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który aby zostać wykorzystany, musi być wcześniej przekształcony do kwasu eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego (EPA i DHA). W organizmie człowieka proces przemiany tych kwasów jest ograniczony, dlatego roślinne źródła kwasów omega 3 nie mogą w pełni zastąpić tych pochodzących od zwierząt. Badania wykazały, że nasiona chia mogą zwiększyć zawartość kwasów ALA i EPA we krwi, natomiast w przypadku DHA (najważniejszego kwasu omega 3) takiej zależności nie zauważono. Z tego powodu osoby nie spożywające ryb i wegetarianie powinni suplementować niezbędny dla ciała i mózgu kwas tłuszczowy DHA.

Nasiona chia to bogate źródło antyoksydantów, które chronią wrażliwe kwasy omega 3 przed utlenianiem. Antyoksydanty pochodzące z pożywienia działają bardziej efektywnie niż te pobierane z suplementów. Zwalczają wolne rodniki, które poprzez niszczenie zdrowych komórek prowadzą do starzenia się organizmu i powstawania nowotworów.

Chia to przykład pokarmów wspierających zwalczanie wielu procesów chorobowych. Są polecane dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, na diecie bezglutenowej oraz z nadciśnieniem tętniczym. Badania wykazały, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Mogą być więc korzystne dla diabetyków.

Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Potrafią zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi, dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu.