Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Dieta zasadowa

Produkty, które powodują zakwaszenie organizmu, wcale nie muszą być kwaśne ani mieć kwaśny odczyn. Żywność kwasotwórcza to ta, która ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Które produkty są kwasotwórcze i należy ich unikać, aby zachować równowagę kwasowo - zasadową?

Dieta zasadowa wyklucza niektóre pokarmy zakwaszające, a spożycie części z nich jedynie ogranicza, tak by nie stanowiły więcej niż 20% produktów na twoim talerzu. Produkty wydzielające pod wpływem procesów trawiennych bardzo dużo kwasu, są w diecie zasadowej całkowicie zakazane.

Te produkty powinno się całkowicie wykluczyć z jadłospisu:

  • napoje z kofeiną (kawa, cola)
  • tłuste mięsa
  • alkohol
  • śmieciowe jedzenie (w tym ciastka, herbatniki i chrupki)
  • napoje gazowane
  • tłuste sery (w tym również twarde, żółte)

Produkty kwasotwórcze dozwolone w ograniczonych ilościach (spożycie do 20% całkowitej ilości pożywienia):

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja