Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Kwasy tłuszczowe Omega-3 a kondycja stawów

Kwasy tłuszczowe Omega-3 mogą poprawić zdrowie stawów, oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia i nasilenia zapalenia stawów, sugerują badania przeprowadzone przez naukowców z Duke University.

Wyniki sugerują, że wbrew wcześniejszym przekonaniom, pewne rodzaje tłuszczów, które wchodzą w skład diety mogą mieć większy wpływ na wystąpienie zapalenia stawów, niż rzeczywista waga danej osoby.

Nasze wyniki sugerują, że czynniki dietetyczne odgrywają bardziej znaczącą rolę niż czynniki mechaniczne, w zależności między otyłością a chorobą zwyrodnieniową stawów– twierdzi Farshid Guilak, współautor badań.