Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Jak kupować żywność?

Uważna lektura etykiety, duży dystans do komunikatów reklamowych, sprawdzanie oznakowania, kontrola terminu przydatności do spożycia – to tylko niektóre z porad, które UOKiK przygotował dla konsumentów przy okazji publikacji komunikatu dotyczącego kontroli oznakowania żywności ekologicznej.

Dariusz Łomowski, zastępca Dyrektora Departamenu Inspekcji Handlowej podkreśla, że prawidłowo oznakowany produkt ekologicznzy zawierać musi unijny symbol eko liścianumer jednostki certyfikującej, która kontroluje producenta a także  informacje na temat pochodzenia surowców (z Unii Europejskiej, z Unii Europejskiej i spoza UE lub z krajów trzecich).


Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji opublikował na swojej stronie kilka porad dla konsumentów. 

1.    Zweryfikuj miejsce zakupu 
- „ekobazary”, czy sklepy „ekologiczne” lub z tzw. „zdrową żywnością” nie zawsze oferują żywność ekologiczną. Określenia te wykorzystywane są do celów marketingowych i nie przesądzają o tym, że w miejscach tych oferowana jest tylko i wyłącznie żywność ekologiczna. Sprawdzajmy oznaczenia!

2.    Nie ufaj reklamie 
- wyrażenia „z ekologicznie czystych rejonów”, itp. nie wskazują, że produkt jest ekologiczny. Produkty ekologiczne można rozpoznać po ich etykietach, na których umieszczone są słowa „ekologiczny”, „eko” lub „bio” oraz unijne logo produkcji ekologicznej („ekoliść”) i numer jednostki certyfikującej. Tylko takie oznakowanie produktu daje gwarancję jego ekologicznego pochodzenia;

3.    Zwróć uwagę na oznakowanie 
można sprawdzić, czy ekologiczne warzywa i owoce sprzedawane bez opakowań („luzem”) są rzeczywiście ekologiczne. Jeżeli produkty ekologiczne oferowane są do sprzedaży bez opakowań jednostkowych, sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat, zawierający wykaz produktów ekologicznych, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. Certyfikat świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.

4.    Uważaj na krótsze terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości żywności ekologicznej. 

5.    Pamiętaj, że warunki jej przechowywania są bardziej rygorystyczne z uwagi na zakaz stosowania w większości przypadków substancji konserwujących i przeciwutleniających;

6.    Pamiętaj, że często wygląd żywności ekologicznej bywa mniej atrakcyjny w porównaniu z żywnością nieekologiczną z uwagi na jej naturalne metody produkcji oraz zakaz stosowania substancji poprawiających barwę oraz strukturę i konsystencję.


 Źródło: UOKIK